Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

52.500 Romeinse munten

MuntenschatEen man die in Groot-Brittannië met een metaaldetector een veld afzocht naar mogelijke historische schatten, heeft onverwachts 52.500 Romeinse munten gevonden. Het gaat om een van de grootste verzamelingen Romeinse munten die ooit is gevonden.

David Crisp vond de geldstukken eind april vlak bij het plaatsje Frome in het zuiden van Engeland. De munten zijn afkomstig uit de derde eeuw na Christus en zaten in een pot van klei vlak onder de grond. Crisp rapporteerde de ontdekking aan de autoriteiten, waarna experts van het British Museum in Londen de munten en de vindplek konden onderzoeken. Experts denken dat de geldstukken een offer aan de goden waren. Volgens berekeningen zijn de munten evenveel waard als wat een soldaat uit een Romeinse legioen in vier jaar verdiende.

 

Bron: Telegraaf

 

In Zuidwest-Engeland heeft een Britse schatzoeker 52,5 duizend Romeinse munten gevonden. De waarde wordt geschat op 3,3 miljoen pond (bijna vier miljoen euro).

Dave Crisp vond de schat in april in een veld. Nadat hij er een stuk of twintig uit de bodem had gehaald, drong het tot hem door dat ze in een pot zaten en besefte hij dat hij hulp moest halen om die uit te graven. Het bestuur van de streek Somerset zei blij te zijn dat Crisp de verleiding om zelf te gaan graven heeft weten te weerstaan en dit werk aan archeologen heeft overgelaten, waardoor belangrijke informatie bewaard is gebleven.

In de pot, die 160 kilogram woog, bleken uiteindelijk 52,5 duizend munten te zitten. Sommige droegen de beeltenis van Marcus Aurelius Carausius, die aan het einde van de derde eeuw de macht greep in Brittannië en Noord-Gallië en zichzelf tot keizer uitriep.

De vondst is een van de grootste die ooit in Groot-Brittannië werden gedaan, zei Roger Bland van het British Museum.

 

Bron: Zinngeld.nl

 

http://nos.nl/video/170743-brit-vindt-52000-bronzen-romeinse-munten.html

 

<< terug

Munten