Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Max Havelaar Vijfje in proof-uitvoering uitverkocht maxhavelaarmunt

De eerste slag van het Max Havelaar Vijfje is maandag verricht door schrijver Harry Mulisch. Met de uitgave van deze herdenkingsmunt wordt gevierd dat de eerste druk van het boek van Multatuli precies 150 jaar geleden werd uitgegeven.

Op het filmpje wordt een en ander over de Max Havelaar munt, die een 3D effect heeft, uitgelegd.

De Max Havelaar munt in proof-uitvoering is al helemaal uitverkocht.

Bijzonder aan deze herdenkingsmunt is, dat er gebruik is gemaakt van de allernieuwste technische mogelijkheden. Zo zijn op de keerzijde de beginregels van het boek Max Havelaar van Multatuli gegraveerd in microscopisch kleine lettertjes. Deze herdenkingsmunt verschijnt naar aanleiding van de eerste druk, 150 jaar geleden, van het belangrijkste literaire werk in de Nederlandse taal. De nieuwe vijf-euroherdenkingsmunt is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën. Het ‘Max Havelaar Vijfje’ is een wettig betaalmiddel in Nederland.

De munt is in alle opzichten de optelsom van innovatieve technologieën. Op de keerzijde van de munt staat de eerste alinea van het boek Max Havelaar gegraveerd. De lasergestuurde graveermethode maakt detaillering mogelijk in handgeschreven miniletters. Daar overheen veroorzaakt een gegraveerde kroontjespen vanuit het middelpunt van de munt een uitwaaierende waterrimpeling, wat de golf van bewustwording verbeeldt, die het boek in de maatschappij teweegbracht. Op de voorzijde staat het portret van Koningin Beatrix. Zij is vormgegeven door het gebruik van minuscule vierkante kubusjes. Een soort ruimtelijke ‘pixels’. Deze kubusjes zijn verschillend gekanteld, waardoor ze licht op verschillende manieren reflecteren. Hierdoor wordt het portret van de koningin zichtbaar en verandert voortdurend door wisselende lichtval.

In mei 1860 verscheen het boek ‘Max Havelaar, of de Koffij-veilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy’ van Eduard Douwes Dekker. Dekker gebruikte hiervoor het pseudoniem ‘Multatuli’. Dit betekent ‘ik heb veel leed gedragen’. In dit boek stelt Multatuli de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders aan de kaak in de toenmalige Nederlandse kolonie Indonesië. In juni 2002 werd Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalige letterkundige werk aller tijden. Dit jaar viert Nederland dat het boek precies 150 jaar geleden werd uitgegeven.

“Het was heel bijzonder om een soort minisculptuur te kunnen maken met zo’n waardevol onderwerp”, zegt computerkunstenaar Eelco Brand, ontwerper van het ‘Max Havelaar Vijfje’. “De keerzijde verbeeldt de kracht van het geschreven woord. Hiervoor heb ik uitwaaierende waterkringen gebruikt, op de munt letterlijk veroorzaakt door het aantippende puntje van een kroontjespen. Deze organische kant staat tegenover de meer digitale aanpak van de voorzijde. Bij de beeltenis van Koningin Beatrix heb ik de nieuwste mogelijkheden van 3D-software gebruikt. Ik heb de pixels waaruit een digitaal beeld is opgebouwd, vertaald naar kleine kubusjes. Door de kubusjes onderling verschillend te draaien, ontstaat een glansreflectie waardoor de afbeelding oplicht. Ik heb geprobeerd op deze munt evenwicht te krijgen tussen het digitale karakter van 3D-ontwerpen en het menselijke van het geschreven woord.”

Het ‘Max Havelaar Vijfje’ is vanaf 17 mei 2010 voor vijf euro verkrijgbaar op de postkantoren en postagentschappen, en via de website www.herdenkingsmunt.nl. Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere verzamelaaruitgiften. Voor het eerst wijkt het ontwerp van de zilveren en gouden munt af van de circulatiemunt:

▪ het zilveren ‘Max Havelaar Vijfje’ in verzamelaarkwaliteit Zilver Proof, ter waarde van € 32,95

▪ het gouden ‘Max Havelaar Tientje’ in verzamelaarkwaliteit Goud Proof, ter waarde van € 277,95.

terug >>

Munten