Prins Rainier’s indrukwekkende postzegelcollectie


De unieke postzegelcollectie die vroeger toebehoorde aan zijne Koninklijke Hoogheid Prins Rainier III van Monaco (1923-2005) nam vanaf 1917 echt vormen aan. In dat jaar kocht Prins Albert I de collectie van G.G. Barber – een in Monaco woonachtige Engelse pastoor. Barber had tot dan toe veel filatelistische zeldzaamheden verzameld. Voorbeelden hiervan zijn verschillende poststempels die gebruikt waren op covers naar Monaco en Menton en de geannuleerde Sardijnse en Franse uitgiften in het vorstendom van 1851 tot 1885. Ook de eerste postzegeluitgiften uit Monaco met het hoofd van Prince Charles III uit 1885 behoorden tot dit kavel. In de collectie zaten ook diverse variaties en kleurtinten van een aantal eerste Monegaskische uitgiften. prinsrainierpostzegel

Groeiende collectie

Prins Louis II vulde de privé collectie later verder aan door aankoop van een prachtige kavel met eerste uitgiften van de regerende Charles III en Albert I. Deze kocht hij van de grote verzamelaar Albin Harnish. In 1937 opende Prins Louis II de ‘Office Des Emissions de Timbres-Poste’ (Monaco’s Filatelistische Bureau en Postkantoor). Dit postkantoor kreeg de opdracht om alle filatelistische uitgaven van Monaco te verzorgen. 

Vanaf het moment dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Rainier III de kroon besteeg in 1949 had hij een zeer invloedrijke en actieve rol bij alle filatelistische uitgiften van het vorstendom. Bij het te kiezen onderwerp, de grootte en het formaat en het zorgvuldig controleren van de kleurproeven was hij nauw betrokken. Een Monegaskische zegel kan tegenwoordig alleen worden uitgegeven na persoonlijke goedkeuring van de zittende vorst.

Prins Rainier geloofde dat postzegels een constante belichaming zijn van het erfgoed en de ontwikkeling van een land. Een postzegel was volgens hem ‘de beste ambassadeur van een land’. De prins voegde vele belangrijke stukken en covers toe sinds 1949. Daarnaast zorgde hij er persoonlijk voor dat alle filatelistische items correct en in chronologische volgorde ingedeeld werden. Zijn eigen filatelistische collectie was te verdelen in drie periodes:
 

Les Precurseurs (de voorlopers) – Dit deel van de collecties gaat terug tot 1641 en bevat de geannuleerde zegels die gebruikt werden op Monegaskische covers uit de 18e eeuw. Daarnaast maken de Sardijnse en Franse poststempels die gebruikt werden in de twee postkantoren in het vorstendom – Monaco en Menton – onderdeel uit van de collectie. Deze uitgiften waren voorlopers van de eerste Monegaskische zegels die in 1885 pas uitgegeven werden. 
 

Les Classiques (de klassiekers) – Deze Monegaskische postzegeluitgiften beslaan de periode van 1885 tot 1921. Dit betrof de regeerperiodes van Charles III en Albert I. 

 

Les Modernes (de moderne sectie) – Deze sectie reikt van 1921 tot de uitgiften van vandaag de dag. ‘Les Modernes’ illustreert de belangrijke ontwikkeling van herdenkingszegels. Het beslaat de complete regeerperiodes van Prins Louis II en Prins Rainier III.

 

Raadgevend comité 
 

In 1977 werd er een raadgevend comité gevormd voor de ontwikkeling en promotie van de filatelistische collectie van Prins Rainier. Prins Rainier zelf was voorzitter van dit comité, Andre Palmero bekleedde de functie van president en Michel Granero werd secretaris. Net als elke andere verzamelaar behandelde Prins Rainier zijn uitmuntende collectie als zijn persoonlijk bezit. De collectie is na zijn aftreden overgenomen door zijn opvolger Prins Albert II.

In de laatste jaren heeft het comité de opmaak van de collectie verbreed om de fiscale zegels erin op te nemen. De uitgiften van Monaco zijn verdeeld over meer dan 100 grote albums. In de albums zijn ze gerangschikt op chronologische volgorde. Dit in veel verschillende categoriën zoals grootte, kleur en uitgiften. 

In de waardevolle albums zijn diverse geannuleerde uitgiften van Sardijnse en Franse postzegels uit de periode dat deze gebieden Monaco’s post diensten verzorgden opgenomen. In de albums bevinden zich de bekendste meerlingen. Ook de meerderheid van het gevarieerde Monegaskische postzegel repertoire is hierin opgenomen. Samen vormen zij een prachtige studie over de postzegels van Monaco en een ongeëvenaarde bibliotheek van de Monegaskische geschiedenis. De collectie beslaat meer dan twee eeuwen aan postale historie met postzegels en poststempels (en annuleringen daarvan) die gebruikt werden in diverse postale regimes tot op de dag van vandaag.

Prins Rainier had een echte passie voor postzegels en maakte voor elke nieuwe set een uitgebreide notitie over hoeveel er gedrukt en verkocht moeten worden. De rest moest vervolgens vernietigd worden. Dit helpt de Monaco verzamelaars met de exacte uitgifte cijfers zoals aangegeven in de catalogus van Yvert & Tellier.

 

Het duurste stuk uit de Monegaskische filatelie is een strook van 5 beroemde 5 fr postzegels van Charles III. Hier bestaan slechts 1000 stuks van. De Prins bezat er verschillende, waaronder 5 exemplaren in postfrisse conditie. 1 strip is meer dan £250,000 waard. De 5 fr Charles III uitgiften bestaan alleen als ‘singles’ of in een strook van 5. Vanwege veiligheidsoverwegingen werden medewerkers van het postloket destijds verplicht de vellen op te splitsen in stroken van 5. De stroken in de collectie van Prins Rainier zijn waarschijnlijk uniek omdat zij de enige niet bewerkte postfrisse stroken zijn. Enkele exemplaren worden tentoongesteld en komen in de verkoop.

Volgens Michel Granero wist Prins Rainier precies welke zegels hij mistte en was hij altijd opzoek om de ruimtes in zijn bijna complete collectie op te vullen. Hij stopte nooit met het verbeteren van zijn collectie en was verrukt bij het vinden van elk nieuw stuk. Elke pagina in zijn collectie is speciaal ontworpen met zijn in goud geschreven naam, gouden rand en zijn wapenschild.

Fouten en variëteit
Ondanks dat de Monegaskische post veel tijd besteed aan het opsporen van fouten en variëteiten zijn er hier toch een aantal van. Volgens zijn naaste filatelistische adviseurs was Prins Rainier zeer geïnteresseerd in deze fouten. Zo zijn er enkele goede voorbeelden van fouten in zijn collectie. Hierbij behoren opdrukken uit 1920 met de omgekeerde ‘C’ van de waarde, terwijl de Monegaskische uitgiften bekend staan om de enkele opdruk en dubbele opdruk. Ook bekend zijn de kleuren variaties in vele tinten op de normale postzegels, en een meer recente perforatie fout op het ONU blok bij de ‘Moskou 98’ zegel.


Ook bestaan er verschillende print fouten dankzij een slecht gesneden stukjes rubber, kleurdissociatie en het gebruiken van verkeerde inkt. Daarnaast circuleert er zelfs een nooit uitgegeven postzegel!

Ook het ‘Seven Centuries of History – The Princess’ blok uit 1997 laat een print fout zien. De namen van de Prinsen zijn door elkaar ‘geschud’. Deze fout werd desondanks niet teruggetrokken. Ondanks enkele fouten op de Monaco zegels is de postzegel collectie die ooit van Prins Rainier was waarschijnlijk de beste persoonlijk samengestelde collectie ter wereld, samengesteld door een ware toegewijde filatelist.

 

<< terug

Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Munten